Bankvärlden har upplevt bättre tider. Det är lättare än någonsin att byta bank, uppstickarna anfaller och vinner mark och kraven på digitala tjänster från konsumenterna blir bara större och större. Från att ha varit kanske den mest konservativa branschen av alla är bankerna numera hårt pressade. De ska tjäna pengar, blidka ägare och styrelse och samtidigt leverera så att kunderna stannar kvar. Kunderna har å sin sida aldrig haft fler möjligheter att spela ut bankerna mot varandra i sin jakt på den billigaste och bästa leverantören av banktjänster.
Bankerna har gått från att vara institutioner som man besökte innan klockan 15.00 på vardagar (hur fick man ihop det egentligen?), till att bli leverantörer av banktjänster; tjänster som till 100% är digitala.
Kolla på Swish. Från att det enkla betalsystemet introducerades har det vunnit mark på ett enastående sätt. Numera har mer eller mindre alla Swish, såväl ung som gammal smartphoneanvändare. I dessa kontantlösa tider där allt färre använder sig av kontanter och där allt färre vill hantera kontanter är Swish ett behändigt att skicka små summor mellan kompisar eller som ett enklare betalningsmedel. Speciellt bra är det när man ibland går på loppis eller besöker en marknad men inte har några kontanter med sig.
Swish är ett initiativ som har tagits av flera svenska banker och att de gemensamt lanserade en gemensam lösning istället för enskilda är något som självklart underlättar för konsumenten.
Ny statistik från analysföretaget Nielsen visar också att Sverige ligger i framkant när det gäller mobila betalningar och transaktioner. Närmare 63 procent av svenskarna har kollat sitt banksaldo eller gjort en transaktion via mobilen under det senaste halvåret. Det europeiska snittet ligger på 43 procent. Ett i grunden brett nätanvändande och en hög grad av digitalisering i samhället bidrar självklart till dessa siffror men jag kan inte låta bli att tänka att enkla betalningsmedel, som exempelvis Swish, påverkar att vi ligger så långt före våra europeiska grannar.
Swish är bara starten på mobila betalningslösningar, det som vi i framtiden kommer använda oss av. Plastkorten kommer vi minnas med ett litet skratt och våra barn kommer att undra hur vi orkade kånka runt på plånböcker, och det snabbare än vi tror.